7 mythes over schapenwol isolatie

Stinkt schapenwol? Brand schapenwol makkelijk? Gaan muizen niet in de isolatie zitten? Er gaan diverse mythes rond over schapenwol isolatie. We nemen verder en neem twijfels en vooroordelen weg.


Mythe 1: schapenwol isolatie stinkt

Als je thuis een schapenvacht hebt, ben je wellicht bekend met de typische geur van vacht. Waar komt die geur vandaan? Bij een schapenvacht kan de geur worden veroorzaakt door het looien. De belangrijkste reden voor de geur die uit de schapenvacht komt, is de lanoline, het wolvet. De geur ontstaat doordat de was in de schapenvacht wordt blootgesteld aan de invloed van zon en weer en daardoor oxideert.

Ben je van plan jouw huis te isoleren en ben je bang dat een onaangename geur zich in huis zal verspreiden? Kies dan voor een schapenwol isolatie die grondig gereinigd is zoals Isolena schapenwol isolatie. Door een grondig reinigingsproces stinkt deze isolatie niet:

Eerst wordt de ruwe wol gespoeld in een zacht wasproces met kwarkzeep. Dit verwijdert wolvet en cellulose- en organische onzuiverheden uit de ruwe wol.  Daarna wordt de gereinigde wol gespoeld met soda om de zeepresten te verwijderen. Het spoelproces verwijdert eventuele onaangename geuren uit de wol. Er blijft alleen een heel klein beetje lanoline over. Dit wordt behouden omdat het ervoor zorgt dat de elasticiteit en de veerkracht van de wolvezels behouden blijven. Na het wassen komt er geen geur meer uit de wol. ​


Mythe 2: 

schapenwol isolatie gaat schimmelen

Schimmel kan zich in textielvezels nestelen als gele of zwarte schimmelvlekken. Vocht vormt een goede voedingsbodem voor schimmelvlekken en zorgt ervoor dat de schimmelsporen zich goed kunnen verspreiden.
Als het op schimmel aankomt, toont schapenwol een van zijn superkrachten: het kan tot 33% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen en weer afgeven als het droog is.

De meerlagige buitenste schil van de schapenwolvezel is waterafstotend. Deze buitenste schil, ook wel cuticula genoemd, laat echter waterdamp door. De waterdamp bereikt zo de binnenkant van de wolvezel, de vezelstam. De wolvezel kan ongeveer 1/3 van zijn eigen gewicht opnemen zonder dat de wol nat aanvoelt.  Dit betekent dat de wol zijn isolerende werking niet verliest ondanks een hoge vochtopname. Het neemt het vocht op wanneer het hoger is en geeft het weer af om het binnenklimaat te optimaliseren.  Schapenwol is daarom ook ideaal voor installatie in moeilijke bouwsituaties, want de eiwitvezels van schapenwol vormen geen voedingsbodem voor schimmel.

Wees grondig bij het kiezen van een fabrikant, want helaas zijn er ook zwarte schapen in deze branche. Alleen een fabrikant van schapenwolisolatie die 100% zuivere scheerwol gebruikt, zonder toevoegingen van synthetische steunvezels of steunroosters met schadelijke stoffen, zoals formaldehyde vormen geen voedingsbodem voor schimmels. 


Mythe 3: 

schapenwol brandt makkelijk

Conventionele isolatiematerialen zoals glaswol of steenwol vallen in brandbeveiligingsklasse A1 - onbrandbaar. Het synthetische, geëxpandeerde polystyreen valt in klasse B. Met onze milieuvriendelijke en gezonde schapenwol zijn we er nog niet.

Toch is Isolena schapenwol isolatie door voortdurende technische ontwikkeling erin geslaagd om de isolatiematerialen in brandbeveiligingsklasse C en D te plaatsen en de Europese Technische Goedkeuring (ETA) te verkrijgen. De schapenwol van Isolena heeft de volgende brandeigenschappen:

  • De zelfontbrandingstemperatuur van zuivere schapenwol is 560-600°C - ongeveer het dubbele van die van hout (270°C).
  • Schapenwol heeft van nature een hoog stikstofgehalte dat een brandvertragend effect heeft.
  • De rookontwikkeling ligt in het middengebied (rookontwikkeling s2), er is geen sterke rookontwikkeling.
  • Bij ontsteking smelt de isolatie zonder druipen weg van elke warmtebron (druipgedrag d0).

Schapenwol is dus een geschikt isolatiemateriaal voor tal van bouwprojecten en heeft in geval van brand een aanvaardbaar brandgedrag.


Mythe 4: 

schapenwol isolatie gaat rotten

Schapenwol heeft zich in de loop van duizenden jaren aangepast aan de meest ongunstige omstandigheden en heeft zo een verregaande weerstand ontwikkeld.

Met andere woorden, schapenwol "functioneert" permanent in allerlei omstandigheden. Bij een correcte installatie van schapenwolisolatie hoef je jezelf geen zorgen te maken over het rotten van de isolatie, voornamelijk omdat de wolvezel vocht bindt en weer afgeeft.

Schapenwol kan 100% gerecycleerd worden in een ecologische cyclus. Wanneer de schapenwol isolatie uit 100% schapenwol bestaat kan de isolatie volledig gerecycleerd worden zonder negatieve gevolgen voor het milieu.


Mythe 5: 

muizen of insecten nestelen zich in schapenwol

Muizen, mieren en ander ongedierte vormen om verschillende redenen geen bedreiging voor schapenwol. De wol bestaat uit keratine en is onverteerbaar voor deze dieren. In tegenstelling tot cellulose- of plantenvezels, die uit zetmeelvezels bestaan, kan schapenwol niet door de maag van deze dieren worden verwerkt.

Bovendien is de vezelstructuur van veel schapenwol isolatie zodanig dat deze dieren het risico lopen erin verstrikt te raken, zodat zij geneigd zullen zijn het isolatiemateriaal te mijden.

Wat motten en tapijtkevers betreft, moet goede schapenwol isolatie een werkende wolbeschermer hebben om deze beestjes te weerstaan.Bij veel merken wordt een schadelijke stof gebruikt die na verloop van jaren zijn werking verliest. Isolena schapenwol isolatie heeft een innovatieve wolbescherming ontwikkeld waarbij er geen schadelijke stoffen worden gebruikt en de isolatie uit 100% schapenwol blijft bestaan.


Mythe 6: 

schapenwol isolatie is te duur

Bij een directe prijsvergelijking tussen verschillende isolatiematerialen is schapenwolisolatie duurder dan conventionele of synthetische isolatie.

Als men echter de hele levenscyclus van het isolatiemateriaal en eventuele neveneffecten in aanmerking neemt, wordt de prijs van isolatie van schapenwol gerelativeerd:

Dankzij de uitstekende kwaliteit van natuurlijk geproduceerde schapenwol betaalt de investering zich na korte tijd terug dankzij de uitstekende isolatiewaarde.
Bij andere isolatiematerialen kunnen bij verbouwings- en renovatiewerkzaamheden ook hoge verwijderingskosten ontstaan, waarmee bij de berekening vaak geen rekening wordt gehouden - een post die bij isolatie van schapenwol achterwege blijft.
Wie goedkoop koopt, koopt duur - een Duits gezegde dat helaas voortdurend van toepassing is op de woningbouw. Telkens weer ontdekken bouwers ons isolatiemateriaal als ze op hun schreden terugkeren: bijvoorbeeld als er direct na nieuwbouw gerenoveerd moet worden omdat de formaldehydewaarden omhoog schieten en er dan dure verbeteringen moeten worden aangebracht.
Een hogere initiële investering is een investering in de toekomst en vooral in uw gezondheid en die van uw gezin. Bovendien zijn er, afhankelijk van de (federale) staat, talrijke subsidieprogramma's om huizenbouwers te helpen.


Mythe 7: 

schapenwol isolatie krimpt

Het naaldvilten en vervilten van onze duurzame schapenwol geeft onze isolatiematerialen voldoende stabiliteit om niet te krimpen, mits ze correct worden aangebracht.

Voor het naaldvilten worden de gereinigde en ontvette wolvezels in vorm gebracht - dit noemen we kaarden. De gekaarde wol wordt vervolgens bewerkt met viltnaalden, zodat de vezels van de wol door het herhaaldelijk doorprikken in elkaar grijpen en zo een stabiel wolvilt ontstaat.

Onze "Premium" schapenwolisolatie met continue naalden onderscheidt zich door stabiliteit en bestendigheid. 

Conclusie

Door de industriële massaproductie van goedkope, synthetische materialen is isolatie van schapenwol naar verhouding duurder, maar het scoort hoog met vele positieve eigenschappen waar de synthetische concurrentie niet aan kan tippen.

Bovendien is isolatie van schapenwol gemakkelijk te hanteren en kan het gemakkelijk worden aangebracht zonder veiligheidsmaatregelen zoals een veiligheidsbril of stofmasker!

Als een stof als schapenwol vandaag de dag opnieuw zou worden uitgevonden, zou het de krantenkoppen halen als sensationeel, dankzij de vele positieve eigenschappen van dit natuurproduct.